pátek 15. června 2012

Jednoduchý salát z červené řepy s fetou podle Jamieho Olivera

Červená řepa je úžasná věc. Chutná krásně zemitě a má spooustu léčivých účinků, což je v dnešní době k nezaplacení. Tady máte menší výtažek o jejich úžasných vlastnostech:

Obsahuje v hojném množství betain, který brání rozvoji kornatění tepen a podporuje činnost jater. Barvivo červené řepy rozšiřuje věnčité tepny a zpevňuje stěnu vlásečnic. Z jejích přímo léčivých účinků jmenujme též účinky močopudné, vylučuje sůl z těla, povzbuzuje činnost žaludku a tvorbu žluči. Při ateroskleróze se doporučuje léčivá kůra: syrová šťáva z červené řepy v dávce 50 - 100 cm³ denně po dobu alespoň deseti dní.Podporuje růst buněk a opravuje jejich jádra.Aktivuje tvorbu červených krvinek a tím zásobování buněk kyslíkem.Vyvolává optimističtější náladu.Zbavuje střeva jedovatých látek, odstraňuje zácpu.Dodává pružnost a lesk pleti,vlasům a nehtům.Neutralizuje a zároveň odstraňuje jedovaté látky,zvláště v mozku.
Zdroj: wikipedia.cz

Takže pokud jsem Vás přesvědčila, jděte a udělejte si tento výborný jednoduchý salát, ke kterému mě inspiroval Jamie Oliver ve svém pořadu o 30ti minutovém vaření! Nebudete litovat ;-)



Ingredience:
- 2-3 menší řepy- uvařené
- pár snítek čerstvého tymiánu
- 1 lžíce octa balsamico
- asi 1 lžíce olivového oleje
- šťáva z poloviny citronu
- sůl
- sýr feta

Postup: 
- Řepy si nastrouháme na hrubém struhadle nebo v robotu. Ochutíme balsamikovým octem, olivovým olejem a citronovou šťávou. Osolíme dle vlastní chuti a přidáme lístečky tymiánu. Promícháme a necháme pár minut proležet. Na talíř servírujeme hromádku salátu, kterou posypeme rozdrobeným sýrem feta a jemně zakápneme olivovým olejem.
Dobrou chuť ;-)

Žádné komentáře:

Okomentovat