sobota 5. listopadu 2011

Polévka pečená v dýni

Jak jsem již jednou psala, dýně je prostě něo neuvěřitelného. Na stránkách www.bio-life.cz ji popisují jako oranžovou kouli plnou vitamínů. A rozhodně mají pravdu. Cituji:

" Dýně se řadí mezi velmi zdravou zeleninu, která obsahuje řadu vitamínů, minerálů.
- betakarotén
- vitamíny B1, B2, B3
- minerální látky
- draslík

Dýně se doporučuje při onemocnění žaludku, sleziny a slinivky břišní. Jelikož má vysoký obsah draslíku a nízký obsah sodíku, to dělá z dýňové dužiny skvělý lék na srdeční poruchy a poruchy ledvin. Dokáže na sebe vázat toxiny, které rozpouští a vylučuje je z těla. Dužina má močopudné a žlučopudné účinky, což je také velmi ocenitelné. A pánové, dýňová semínka pozitivně ovlivňují potíže s prostatou. A nejen to, pomáhají také proti hlístům, roupům a škrkavkám."

Takže dokud mám, papám :-)



Tady je recept na zeleninovou polévku pečenou v dýni, který jsem získala od kamarádky Magdy ;-)

Ingredience:


1 dýně hokkaido
zelenina dle vlastního výběru- mrkev, brambora, cukrový hrášek, kukuřice, jarní cibulka nebo pórek, petržel... prostě na co má kdo chuť
trocha vody
trošku smetany na vaření nebo rostlinné smetany
bylinky
sůl


Postup:


Dýni očištěte, odkrojte vršek a vydlabejte semínka. Postavtej ji na plech a dejte péct. Pokud používáte brambory, mrkev, petržel nebo jinou tužší zeleninu dejte je očištěné a nakrájené do dýně a pečte v dýni s trochou vody. Asi po 45 minutách až hodině by měla být dýně upečená, takže ji vytáhněte z trouby, dejte z ní bokem zeleninu a opatrně lžící odlabejte část dužiny ze stěn a nechejte ji vevnitř. Vraťte zeleninu zpátky a přidejte zbytek zeleniny, který nepotřebuje delší vaření (hrášek, kukuřice, pórek atd. fantazii se meze nekladou). Zalejte ještě trochou vody a smetany a přidejte bylinky dle vlastní chuti a pečte už jen krátce. Vytáhněte z trouby, zeleninu vevnitř jemně rozmačkejte vidličkou a osolte. Jí se jak polévka z dýně, tak samotná dýně, ze které je ale lepší v průběhu konzumace sloupnout slupku (bývá trošku nahořklá).

Přeji dobrou chuť ;-)

2 komentáře:

  1. Jeeeeeeej to je krasna polievocka. Skoda, ze moj drahy nema pochopenie pre taketo zalezitosti:( A opat som o nieco mudrejsia:). Vdaka.

    OdpovědětVymazat
  2. Joo to důvěrně znám, přítel taky dýním moc nedá... jsem moc ráda, že se líbí, určitě zkuste ;-)

    OdpovědětVymazat